opleiding audicien

Opleiding audicien

De opleiding tot audicien is misschien niet het eerste waar de gemiddelde scholier aan denkt na zijn/haar VMBO opleiding. Toch is het verstandig om dat wel te doen, want het beroep van audicien is een enorm groeiend vakgebied waar veel mooie elementen samenkomen!

Zorg, techniek en mensen

De opleiding audicien combineert meerdere mooie elementen. Je zorgt er namelijk voor dat mensen weer beter kunnen horen. En dan is nogal wat! Want stel jezelf nu eens voor dat je je favoriete muziek of de mensen om je heen steeds minder goed hoort… Door een uitgebreid onderzoek en het inzetten van de juiste instrumenten meet je wat een cliënt nog wél hoort. Daarmee heb je ook direct een duidelijk inzicht in wat de klant niet meer hoort. Dat koppel je aan de specifieke wensen van een klant wat een totaal advies vormt voor het gebruik van een hoortoestel. De hoortoestellen komen in vele soorten en maten en worden altijd op maat gemaakt voor de klant. Elk hoortoestel heeft zijn eigen opties en voor-en nadelen. Ook is elk toestel programmeerbaar wat ervoor zorgt dat de software regelt welke geluiden voor de klant versterkt moeten worden. Een digitaal recept op maat dus!

BBL

De opleiding voor audicien wordt veelal aangeboden als een BBL opleiding. Dat betekent dat je minimaal 20 uur per week gaat werken bij een audicien en 1 dag per week naar school gaat. In deze structuur ben je 3 jaar onderweg voordat je je diploma behaald. Voor de ambitieuze en snelle leerlingen onder ons is er ook een versnelde opleiding te volgen waardoor je binnen 2 jaar je diploma behaald. Vaak ga je dan 2 dagen per week naar school en werk je de resterende dagen bij een audicien.

Baanzekerheid

Het vakgebied van de audicien is enorm gegroeid de afgelopen jaren en blijft voorlopig nog wel doorgroeien ook! Door de vergrijzing in Nederland is de markt voor hoortoestellen flink gegroeid. Om dat in cijfers uit te drukken: in 1950 was de doelgroep 65+ nog 7,7% terwijl dat in 2020 al bijna 20% is. Hiernaast wordt de gemiddelde hoortoesteldrager ook steeds jonger. Dat komt o.a. doordat er op festivals en concerten weinig tot geen hoor bescherming wordt gedragen en bijvoorbeeld ook door het gebruik van koptelefoons en oordopjes op hoge volumes. Vertaal je dit naar baanzekerheid, dan kunnen we stellig zeggen dat je heel erg goed zit in de audicien branche. Er wordt nu al naarstig gezocht en naar audiciens en dat blijft alleen maar groeien de komende jaren.

Waar volg je de opleiding audicien?

De opleiding audicien kun je volgen bij verschillende opleiders in Nederland. Het zijn allemaal MBO-opleidingen die vaak ook samenwerken met audicien-bedrijven in Nederland vanwege de BBL constructie van de opleiding. Als je interesse hebt kun je twee routes bewandelen:

  1. Je gaat eerst op zoek naar een werkgever en hierna bekijk je samen de mogelijkheden voor inschrijving bij een opleider
  2. Je schrijft je eerst in voor de opleiding en gaat hierna op zoek naar een werkgever

Afhankelijk van jouw keuze en de samenwerkingen die jouw potentiële werkgever heeft kun je terecht bij de volgende opleiders:

Vervolgopleiding

Als je na de opleiding audicien nog verder wil leren dan zit je helemaal goed! Iedere StAr geregisteerde audicien moet namelijk elk jaar verplicht een stukje bij-en nascholing volgen. Je kunt daar meer over lezen in een ander artikel op onze site. Helaas is er momenteel geen HBO opleiding Audiologie beschikbaar in Nederland. Mocht toch perse die opleiding willen volgen, dan kun je terecht in België (Leuven, Antwerpen, Gent en Brugge).

Enthousiast?

Wij hopen dat wij je door middel van deze informatie een stukje verder hebben kunnen helpen. Mocht je nog vragen hebben over het werken als audicien, de opleiding of het solliciteren als leerling audicien? Neem dan vooral contact met ons op.