Personeelsstrategie

Regelmatig krijg ik een belletje of mailtje met de vraag van een ondernemer: Kan je mij helpen? Er is een medewerker die zijn/haar contract heeft opgezegd en ik heb zo spoedig mogelijk een nieuwe kracht nodig!

Natuurlijk helpen wij u graag met het invullen van deze behoefte, maar nog liever proberen wij met u mee te denken om dit soort situaties te voorkomen.

De beste manier waarop u dit soort situaties kunt voorkomen is een sterke personeelsstrategie voeren. Maar wat is dat nu eigenlijk? Bij een personeelsstrategie houdt u rekening met uw organisatie en de doelstellingen die u heeft voor het jaar of voor meerdere jaren. U zorgt ervoor dat u deze doelstellingen koppelt aan uw behoefte aan personeel. Dat moet antwoord geven op de volgende vragen:

• Hebben we nu voldoende medewerkers?

• Hebben we toekomstig meer medewerkers nodig?

Het antwoord op deze vragen hangt natuurlijk wel samen met meerdere variabelen. Want als u twee of drie medewerkers in dienst heeft, dan heeft u deze medewerkers nooit alle dagen van hun contractuele uren in de winkel. U moet hierbij ook rekening houden met vakantiedagen, ziektedagen, opleidingsdagen, inkoop/beursdagen en feestdagen. Reken uzelf dan ook niet te rijk! Vaak zult u, afhankelijk van uw eigen arbeidsvoorwaarden, zo’n 10 tot 15% minder beschikbare uren hebben dan u contractueel afspreekt met uw medewerker(s).

Heeft u nu eigenlijk wel voldoende personeel in dienst? Wat gebeurd er als één van de medewerkers zijn of haar baan opzegd? Gaat er toevallig iemand met pensioen in de komende jaren? Ben ik hierop voorbereid? Wat kan ik eraan doen om eventuele gaten te voorkomen?

Nu hoor ik u al denken… Ik kan wel weer een extra medewerkers aannemen, maar mijn personeelskosten zijn al vrij hoog! Probeer die vraag echter eens om te draaien. Wat kost het u als u een half jaar een audicien mist? Kunt u uw doelstellingen wel behalen zonder de audicien(s) die u nu in dienst heeft? Hiernaast zijn er ook oplossingen die niet direct het salaris van een vakspecialist vragen. Denk er bijvoorbeeld eens aan om het team structureel aan te vullen met een leerling-audicien. De kosten van een leerling zijn relatief laag en gesubsidieerd door de overheid. Hiernaast vormt u een collega compleet naar uw winkel en kunt u hem of haar wellicht wat langer binden door een studieovereenkomst aan te gaan.

Zorg ervoor dat u duidelijk voor ogen krijgt hoe dit er voor uw organisatie uitziet. Zet alles op papier en probeer dit te verankeren in uw organisatie. Neem het mee in de HR-cyclus (lees hiervoor vorig artikel Binden en behouden van medewerkers) en monitor regelmatig om te zien of alles nog actueel is en of u actie dient te nemen volgens uw strategie. U zult merken dat als u zich hier regelmatig over buigt, het allemaal steeds makkelijker wordt en u de verwensing ‘Ik wens u veel personeel toe’ alleen maar toelacht!

Vragen?

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Of heeft u hulp nodig met de zoektocht naar uw nieuwe medewerker? U kunt in alle gevallen contact opnemen met Tim de Vries van Audiovacatures via 085 130 8946 of info@audiovacatures.nl